دسته‌بندی نشده

کاربرد داده کاوی در بازار سنجی و توسعه بازار کسب و کارها

داده کاوی

امروزه امکان ذخیره‌ی حجم بالای داده‌های خام با هزینه پایین فراهم است. این داده‌ها همواره شامل دانش كشف نشده‌ای هستند. روش‌های داده كاوی می‌تواند برای تحلیل داده‌ها و آشکار كردن قواعد و پیوندهای ناشناخته استفاده شود. فواید داده كاوی در محیط‌های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از مسائلی كه در حوزه توسعه بازار کسب و کارها اهمیت بسیار بالایی دارد، جمع آوری این داده‌ها است.

داده كاوی عموماً توسط سازمان‌های مشتری محور استفاده می‌شود، این سازمان‌ها می‌توانند با استفاده از داده كاوی ارتباط میان اقدامات خود و عوامل درونی سازمان مانند قیمت كالاها، تخفیفات، هزینه تبلیغات و دیگر عوامل داخلی را با عوامل بیرونی مانند سطح درآمد جامعه، وضعیت رونق و ركود اقتصادی را پیدا كنند. در این مقاله سعی شده است با استفاده از تکنیك های داده كاوی به كاربردهای آن در زمینه توسعه بازار کسب و کارها پرداخته شود.

داده کاوی

تعریف داده‌کاوی

داده‌کاوی فرآیندی است که توسط شرکت‌ها برای تبدیل داده‌های خام به اطلاعات مفید استفاده می‌شود. در واقع، داده‌کاوی فرآیند تجزیه و تحلیل دسته بزرگی از اطلاعات برای تشخیص روندها و الگوها است. داده‌کاوی می‌تواند توسط شرکت‌ها برای همه چیز از یادگیری در مورد آنچه که مشتریان به آن علاقه دارند یا می‌خواهند بخرند گرفته، تا کشف اقدامات و ترفندهای رقبا، استفاده شود.

برنامه‌های داده‌کاوی الگوهای حاکم بر داده‌ها را بر اساس اطلاعاتی که کاربران درخواست می‌کنند یا ارائه می‌دهند، تحلیل می‌کنند. در نتیجه شرکت‌های فعال در حوزه رسانه‌های اجتماعی از تکنیک‌های داده‌کاوی برای استفاده از کاربران خود به‌منظور تبلیغات و سودآوری استفاده می‌کنند. البته این استفاده از داده‌کاوی اخیراً مورد انتقاد قرار گرفته است، و کاربران اغلب از داده‌کاوی که با اطلاعات شخصی آنها اتفاق می‌افتد بی‌اطلاع هستند، به‌خصوص زمانی که از آن برای تأثیرگذاری بر ترجیحات استفاده می‌شود.

داده‌کاوی فرآیند جمع‌آوری اطلاعات از منابع مختلف داده است. این منابع میلیون‌ها داده جدا شده را در خود نگه می‌دارند. داده‌ها را می‌توان از پایگاه‌های داده بزرگ، مانند CRM، وب‌سایت‌های تجارت الکترونیک، پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی مانند LinkedIn و تعداد زیادی از منابع دیگر استخراج کرد.

پس از جمع آوری داده‌های خام، متخصصان آن را تجزیه و تحلیل کرده و به دانش قابل استفاده تبدیل می‌کنند. هنگامی که داده‌ها معقول شدند، می‌توان آنها را از طریق ابزارهای تجسم داده‌ها، مانند نمودارها، نقشه‌ها یا نمودارها نشان داد.

 

نقش داده کاوی در جمع آوری دیتاهای بازار سنجی

کسب‌وکارها می‌توانند با استفاده از نرم‌افزارهای مختلف برای جستجوی الگوها در دسته‌های بزرگ داده، درباره مشتریان خود اطلاعات بیشتری کسب کنند تا استراتژی‌های بازار سنجی مؤثرتری توسعه دهند، فروش را افزایش و هزینه‌ها را کاهش دهند. داده‌کاوی به جمع‌آوری مؤثر داده‌ها، انبارداری و پردازش کامپیوتری بستگی دارد.

داده کاوی شامل کاوش و تجزیه و تحلیل بلوک‌های بزرگ اطلاعات برای جمع‌آوری الگوها و روندهای معنادار است. می‌توان از آن به روش‌های مختلفی مانند بازاریابی پایگاه داده، مدیریت ریسک اعتباری، تشخیص تقلب، فیلتر کردن ایمیل‌های اسپم یا حتی برای تشخیص احساسات یا نظر کاربران استفاده کرد. فرآیند داده‌کاوی به پنج مرحله تقسیم می‌شود:

  1. ابتدا، سازمان‌ها داده‌ها را جمع‌آوری کرده و در انبارهای داده خود بارگذاری می‌کنند.
  2. در مرحله بعد، آنها داده‌ها را چه در سرورهای داخلی و چه در فضای ابری ذخیره و مدیریت می‌کنند.
  3. تحلیلگران کسب و کار، تیم‌های مدیریتی و متخصصان فناوری اطلاعات به داده‌ها دسترسی دارند و نحوه سازماندهی آنها را با توجه به هدف و نیاز بازار تعیین می‌کنند.
  4. سپس نرم افزار کاربردی داده‌ها را بر اساس نتایج کاربر مرتب می‌کند.
  5. در نهایت کاربر نهایی داده‌ها را در قالبی با قابلیت اشتراک‌گذاری آسان مانند نمودار یا جدول ارائه می‌کند.

 

کاربرد داده کاوی

اهمیت داده کاوی در پروژه‌های توسعه بازار

امروزه جستجو، تجزیه و تحلیل و مدیریت داده‌ها بازارهایی با فرصت‌های شغلی عظیم هستند. دلیل ارزشمند بودن داده‌کاوی این است، که می‌تواند فرصت‌های بازار جدیدی را برای سازمان‌ها ایجاد کند. این کار با دادن بینش‌هایی که به کسب و کارها برای شناسایی و پیش‌بینی رفتار مصرف‌کنندگان کمک می‌کند، انجام می‌شود. در واقع به آنها این امکان را می‌دهد تا نیازهای مشتریان را بهتر برآورده کنند.

داده‌کاوی می‌تواند به سازمان‌ها کمک کند تا تصمیمات تجاری بهتری نیز بگیرند. می‌تواند ریسک را به حداقل برساند، ریزش مشتری را کاهش دهد و فروش را افزایش دهد. این نه تنها باعث تصمیم‌گیری خوب می‌شود، بلکه کشف انواع مختلف تقلب را نیز ترویج می‌کند.

کاربردهای داده کاوی در توسعه بازار کسب و کارها

اکنون که فهمیدید داده کاوی چیست، احتمالاً از خود می‌پرسید: “داده کاوی چگونه در توسعه بازار کسب و کارها استفاده می‌شود؟ ”

داده کاوی برای همیشه مفهوم بازاریابی را تغییر داده است. داده‌کاوی در بازاریابی، راهکارهای فوری را برای مشاغلی که مستقیماً با مشتریان در ارتباط هستند، فراهم می‌کند. این راهکارها به کسب و کارها کمک می‌کنند تا فروش خود را افزایش دهند. با توجه به داده‌کاوی در بازاریابی، بینش بیشتری نسبت به رفتار مصرف کننده ایجاد می‌کند. این بینش باعث پیش‌بینی دقیق نوع، نحوه و میزان فروش و سودآوری می‌شود. داده‌کاوی به توسعه کسب و کارهای مختلفی کمک کرده است که در ادامه چند کاربرد آن را بررسی می‌کنیم:

1.      بازار‌یابی محصولات و خدمات

داده کاوی برای بهبود بخش بندی بازار استفاده می‌شود. با تجزیه و تحلیل روابط بین پارامترهایی مانند سن مشتری، جنسیت، سلیقه و غیره، می‌توان رفتار آنها را به‌منظور بازار سنجی حدس زد. داده‌کاوی در بازاریابی همچنین پیش‌بینی می‌کند که کدام کاربران احتمالاً اشتراک یک سرویس را لغو می‌کنند، کدام را دوست دارند یا چه چیزی را نیاز دارند که در مجموعه خدمات ما نیست.

2.      صنایع خرده‌فروشی

به‌عنوان مثال، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌ها از الگوهای خرید مشترک برای شناسایی مشتریان محصول و تصمیم‌گیری در مورد نحوه قرار دادن آنها در راهروها و قفسه‌ها استفاده می‌کنند. داده‌کاوی کمک می‌کندکه کدام پیشنهادها برای مشتریان ارزش بیشتری دارند یا فروش کدام اقلام را افزایش دهند.

3.      بانکداری و امور مالی

بانک‌ها برای درک بهتر ریسک‌های بازار از داده‌کاوی استفاده می‌کنند. معمولاً برای رتبه‌بندی اعتبار و سیستم‌های ضد کلاهبرداری هوشمند برای تجزیه و تحلیل تراکنش‌ها، تراکنش‌های کارت، الگوهای خرید و داده‌های مالی مشتری استفاده می‌شود.

داده‌کاوی همچنین به بانک‌ها این امکان را می‌دهد که درباره ترجیحات یا عادات آنلاین ما بیشتر بیاموزند تا بازده کمپین‌های بازاریابی خود را بهینه کنند، عملکرد کانال‌های فروش را مطالعه کنند یا تعهدات مطابق مقررات را بهتر مدیریت کنند.

4.      صنایع دارویی

داده‌کاوی در حوزه کسب و کار دارو، تشخیص دقیق‌تری را امکان پذیر می‌کند. داشتن تمام اطلاعات بیمار، مانند سوابق پزشکی، معاینات فیزیکی و الگوهای درمانی، امکان تجویز درمان‌های موثرتری را فراهم می‌کند. همچنین با شناسایی خطرات، پیش‌بینی بیماری‌ها در بخش‌های خاصی از جمعیت یا پیش‌بینی طول مدت پذیرش در بیمارستان، مدیریت مؤثر، کارآمد و مقرون‌به‌صرفه‌تر منابع سلامت را ممکن می‌سازد.

کشف بی نظمی و تقویت روابط با بیماران با آگاهی بیشتر از نیازهای آنها نیز از مزایای استفاده از داده‌کاوی در پزشکی است.

5.      تلویزیون و رادیو

شبکه‌هایی وجود دارند که از داده کاوی برای اندازه گیری مخاطبان تلویزیون‌های آنلاین و رسانه‌ها استفاده می‌کنند. این سیستم‌ها اطلاعات ناشناس را از بازدیدها، پخش‌ها و برنامه‌ها در کانال جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل می‌کنند. شبکه‌ها همچنین دانش ارزشمندی را برای تبلیغ کنندگان خود به‌دست می‌آورند، که از این داده‌ها برای هدف قرار دادن مشتریان بالقوه خود با دقت بیشتری استفاده می‌کنند.

برای توسعه کسب‌وکارتان حتماً از داده کاوی کمک بگیرید

اجرای برنامه‌های داده کاوی امری است که اگر به‌طور دقیق و صحت سنجی شده انجام شود، مانند یک اهرم قدرتمند موجب توسعه دامنه فعالیت کسب و کار شما خواهد. حتی اگر گمان می‌کنید وضعیت بازار و مشتریان خود را تحت تسلط دارید، باز هم اجرای برنامه‌های داده کاوی دیدگاه‌های جدید و راهکارهای بهتری را پیش روی شما قرار خواهد داد.

استفاده از هر کدام از کاربردهای داده کاوی در ارزیابی بازار، به شما این قدرت را می‌دهد که بتوانید در بازار خدمات و محصولات با رقبایتان دیده شوید و پیشرو باشید. عدم توجه به این موضوع در بازارهای امروزی، شکست‌ها و ریسک‌های پرتکراری را برای شما در پی خواهد داشت.

برای انجام داده کاوی و و ارزیابی داده‌های بازار، هم می‌توانید از مشاوره شرکت‌هایی که در این زمینه تخصص و تجربه لازم را دارند، استفاده کنید؛ هم می‌توانید خودتان با هر روشی که به نظرتان برای کسب و کار شما مناسب است، اقدام کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پنج × چهار =