تحقیقات بازار (Market Research) چیست؟

تحقیقات بازار به عنوان فرآیند ارزیابی امکان سنجی یک محصول یا خدمات جدید، از طریق تحقیقاتی که مستقیماً با مصرف کنندگان بالقوه انجام می پذیرد، تعریف می شود. این روش به سازمان ها یا مشاغل اجازه می دهد بازار هدف خود را کشف کنند، نظرات را جمع آوری و مستندسازی کرده و تصمیمات آگاهانه بگیرند.

ویژگی های پرسشنامه آنلاین
تحقیقات با زار با اندیشینو

تحقیقات بازار را می توان مستقیماً توسط سازمان ها یا شرکت ها انجام داد یا می تواند به سازمان هایی واگذار شود که در این فرآیند تخصص دارند. اندیشینو یکی از متخصصین در و شرکت‌های فعال در این حوزه می‌باشد پسر برای انجام پروژه‌ تحقیقات بازار سازمان خود می‌توانید با ما در ارتباط باشید.

فرآیند تحقیقات بازار را می توان از طریق انجام نظرسنجی ها، تعامل با گروهی از افراد که به عنوان نمونه نیز شناخته می شوند، انجام مصاحبه ها و سایر فرایندهای مشابه انجام داد.

0
سابقه فعالیت
0
پروژه های اجرا شده
0
مشتری های راضی
0
همکاران ما
هدف اصلی از انجام تحقیقات بازار را باید در الگوهای زیر خلاصه کنیم:
  • درک یا بررسی بازار مرتبط با یک محصول یا خدمات خاص
  • تصمیم گیری در مورد نوع و شکل عکس العمل مخاطبان نسبت به یک محصول یا خدمات

حال در مرحله بعدی به یک سری اطلاعات بر اساس این تحقیقات دست می یابیم که این اطلاعات به دست آمده از انجام تحقیقات بازار می تواند برای متناسب سازی فعالیت های بازاریابی در هر وجهی به کار برده شود.

تحلیل داده

پروژه های خود را به اندیشینو بسپارید

گزارش نویسی

پروژه های خود را به اندیشینو بسپارید

سه هدف اصلی تحقیقات بازار

یک پروژه تحقیقات بازار می تواند دارای 3 نوع هدف مختلف باشد که در زیر به آن ها می پردازیم:

  1. اداری: در اهداف اداری، با یک برنامه ریزی مناسب و سازماندهی شده به همراه آنالیز منابع انسانی و مادی در مسیر توسعه و پیشرفت کسب و کار، وارد می شوید.
  2. اجتماعی: در هدف گذاری اجتماعی، باید نیازمندی های مشتری ها در خصوص محصول یا خدمات مختلف، شناسایی شده و نسبت به رفع آن ها اقدامات لازم صورت بگیرد. در واقع در این الگو به دنبال آن هستیم که نیازهای مشتری را با شرایط فعلی محصول یا خدمات، سنجیده و یکسان سازی داشته باشیم.
  3. اقتصادی: این الگوی تحقیقاتی، احتمال موفقیت یا شکست اقتصادی و همین طور اندازه آن را را که یک کسب و کار یا سازمان می تواند در حین ورود به بازار به همراه معرفی محصولات یا خدمات جدید داشته باشد، تعیین کند و پیش از آن، اصلاحات لازم را به انجام برساند.

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

آیا می خواهید بدانید چرا، چگونه و چه موقع از تحقیقات بازار استفاده کنید؟ آیا می خواهید دریابید که چرا مصرف کنندگان محصولات شما را نمی خرند؟ آیا به راه اندازی یک محصول، خدمات یا حتی یک کمپین بازاریابی جدید علاقه دارید، اما مطمئن نیستید که مصرف کنندگان شما چه می خواهند؟

برای پاسخ به سوالات بالا، به کمک مصرف کنندگان خود نیاز دارید. اما چگونه این اطلاعات را جمع آوری می کنید؟ در این مورد و در بسیاری از موقعیت های دیگر در کسب و کار شما، تحقیقات بازار راهی است که می توانید به تمام پاسخ های مورد نیاز خود برسید.

در این راهنمای نهایی در مورد تحقیقات بازار، تعریف، مزایا، انواع تحقیقات بازار و نمونه هایی را خواهید یافت که به شما در درک این نوع تحقیقات کمک می کند.

انواع روش های تحقیقات بازار

این که آیا یک سازمان یا کسب و کار می خواهد رفتار خرید مصرف کنندگان را بشناسد یا احتمال دارد مصرف کنندگان هزینه خاصی را برای یک محصول بپردازند، تحقیقات بازار به نتیجه گیری کاربردی و ساختاریافته کمک می کند.

روش های تحقیقات بازار را می توان در دو فرمت زیر جای داد:

  1. تحقیقات اولیه بازار

در این روش با یک ترکیب هوشمند از تحقیقات به دو روش کیفی و کمی روبرو هستیم. برای انجام این گام از تحقیقات، باید کسب و کارها یا سازمان ها و به هر شکلی متولیان ارائه خدمات یا محصول، با مصرف کننده نهایی خود ارتباط مستقیم برقرار کرده و اطلاعات لازم را از وی به دست بیاورند. البته این موضوع می تواند به صورت مستقیم از سوی سازمان انجام پذیرفته یا به واسطه سپرده شود. حال با این تحقیقات به یک سری اطلاعات عددی یا غیرعددی دست خواهیم یافت که در مراحل بعدی از آن ها استفاده می شود.

همانطور که قبلاً ذکر شد ، تحقیقات اولیه بازار ترکیبی از تحقیقات کیفی بازار و تحقیقات کمی بازار است. مطالعه کیفی بازار شامل داده های نیمه ساختار یافته یا بدون ساختار است که از طریق برخی از روشهای تحقیق کیفی رایج استفاده می شود، مانند:

گروه های تمرکز: گروه تمرکز یکی از روشهای تحقیق کیفی متداول است. گروه تمرکز گروه کوچکی از افراد (6 تا 10 نفر) است که معمولاً به نظرسنجی های آنلاین ارسال شده برای آنها پاسخ می دهند. بهترین بخش در مورد گروه تمرکز این است که اطلاعات را می توان از راه دور جمع آوری کرد، می توان بدون تعامل شخصی با اعضای گروه انجام داد. با این حال، این یک روش گران تر است زیرا از آن برای جمع آوری اطلاعات پیچیده استفاده می شود.

مصاحبه یک به یک: همانطور که از نامش پیداست، این روش شامل تعامل شخصی در قالب مصاحبه است، جایی که محقق مجموعه ای از سوالات را برای جمع آوری اطلاعات یا داده ها از پاسخ دهندگان می پرسد. سوالات عمدتا سوالات باز هستند و به گونه ای مطرح می شوند که پاسخ ها را تسهیل کنند. این روش بستگی زیادی به توانایی و تجربه مصاحبه کننده برای پرسیدن سوالاتی دارد که پاسخ ها را برمی انگیزد.

تحقیقات قوم شناسی: این نوع تحقیقات عمیق در محیط طبیعی پاسخ دهندگان انجام می شود. این روش مستلزم آن است که مصاحبه کننده خود را با محیط طبیعی پاسخ دهندگان که می تواند یک شهر یا روستای دور افتاده باشد تطبیق دهد. محدودیت های جغرافیایی می تواند یک عامل بازدارنده در انجام این نوع تحقیقات باشد. تحقیقات قوم شناسی می تواند از چند روز تا چند سال به طول انجامد.

روش های کیفی تحقیق توسط سازمان ها برای انجام تحقیقات بازار ساختارمند با استفاده از نظرسنجی های آنلاین، پرسشنامه ها و نظرسنجی ها برای به دست آوردن بینش آماری برای تصمیم گیری آگاهانه استفاده می شود.

از طریق یک مکانیسم خوب ساختار یافته  داده ها به راحتی جمع آوری و گزارش می شوند و می توان اقدامات لازم را با تمام اطلاعاتی که از اول در دسترس قرار می گیرد، انجام داد.

2. تحقیقات بازار ثانویه

در تحقیقات ثانویه به سراغ اطلاعات و داده هایی خواهیم رفت که از طریق منابع خارجی تهیه شده اند. این منابع خارجی می تواند رسانه های جمعی، شبکه های اجتماعی، سازمان های دولتی و … باشد. منابع را نیز می توان در ساختارهای منابع عمومی، منابع تجاری و موسسات آموزشی، تعریف کرد.

تفاوت تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی

تفاوت تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی در واقع در مفهوم و گستره ای است که این دو روش تحقیقاتی به کار می گیرند. در تحقیقات بازاریابی، تحقیقات و مطالعات جهت بهبود و ارتقای اطلاعات و توانمندی در خصوص پروسه بازاریابی انجام می پذیرد. اما در کنار آن، تحقیقات بازار به مجموعه پژوهش ها و مطالعات جهت دستیابی به مدیریت بازار هدف و بهبود ارائه محصول و خدمات، محدود می شود.

چرا تحقیقات بازار ضروری است؟

انجام تحقیقات را باید از کارآمدترین الگوها برای رسیدن به بالاترین سطح از رضایت مشتریان بدانیم.

 در اینجا دلایلی وجود دارد که تحقیقات بازار مهم است و باید در هر شغلی مورد توجه قرار گیرد:

  • به دست آوردن اطلاعات بااهمیت و دارای ارزش: این روش تحقیقاتی، در لایه های مختلف؛ اطلاعات و فرصت هایی را در مورد ارزش محصولات موجود و جدید ارائه خواهد داد که در گام های بعدی کمک می کنند تا برنامه ریزی و سیاست گذاری ها به شکلی بهینه پیش بروند.
  • دست یابی به مزایای رقابتی: همین طور با به دست آوردن اطلاعات تازه، به ابزارهای رقابتی قابل توجهی در میدان رقابت با محصولات و خدمات موازی قرار خواهیم گرفت و این به رشد در بازار کمک زیادی می کند.
  • کسب رضایت مشتریان: به این ترتیب می توان با تغییر سیاست ها و نزدیک شدن به خواسته های مشتریان، به سطح بالاتری از رضایت مشتریان دست یافت.

مراحل تحقیقات بازار

مراحل انجام تحقیقات بازار از اهمیت زیادی برخوردار است و سپردن آن به دست تیم های حرفه ای، نتیجه به مراتب ارزنده تری را برای شما به همراه خواهد داشت.

گام اول: تعریف مشکل

قطعا شما یک موضوع برای تحقیقات خود دارید و گام اول این است که این مشکل را به درستی تعریف کرده و بدانید چه سرفصلی برای شروع تحقیقات پیش روی شما قرار دارد. در این راستا باید سوالاتی مطرح کنید که در فرآیند تحقیقات به دنبال پاسخ های آن ها باشید. این سوال ها باید ساده و برای جامعه هدف شما، کاملا قابل درک و فهم باشند. اطمینان حاصل کنید که سوالات به وضوح نوشته شده اند و پاسخ دهندگان آنها را درک کرده اند. شما ممکن است ابتدا با ارائه این سوالات به چند نفر محدود، کارایی آن ها را به لحاظ تمام ابعاد بسنجید.

گام دوم: تعریف نمونه

محققان در تحقیقات بازار، به تعریف نمونه نیاز خواهند داشت. این نمونه، در واقع نماینده تعداد کمی از افراد است که تا حد امکان گروه بزرگتری را منعکس خواهند کرد. بدون داشتن نمونه صحیح، ممکن است کل فرایند تحقیقات بر جامعه هدف اشتباهی سرمایه گذاری شده و در نهایت خروجی هیچ گونه کارایی نداشته باشد. هر آن قدر که نمونه درست تری انتخاب شده و جامعه هدف در پی آن بزرگ تر انتخاب شود، نتیجه ارزشمندتری به دست خواهد آمد. همیشه باید این ریسک را در نظر داشته باشید که بخشی از مخاطبان شما، به درستی به سوالات پاسخ نداده یا به کلی به دلیل مشغله یا بی حوصلگی، از دنبال کردن آن ها سرباز می زنند.

گام سوم: جمع آوری داده ها

شما باید ابزار جمع آوری درستی آماده کرده و آن را به خوبی توسعه دهید. این از بروز خطا در داده های دریافتی جلوگیری خواهد کرد.

گام چهارم: تجزیه و تحلیل نتایج

تمام مراحل و فرآیند تحقیقات بازار به یکدیگر مرتبط هستند. به این ترتیب در صورتی که بخواهید نتیجه درستی از کل تحقیقات بازار به دست آورید، لازم است که تک تک این مراحل به درستی انجام شده و نتیجه تحلیلی درستی نیز از آن ها به دست آید. تجزیه و تحلیل و تفسیر نتایج بدین معناست که به دنبال معنای وسیع تری برای داده های بدست آمده باشید.

گام پنجم: تهیه گزارش تحقیق

دقت داشته باشید که گزارش تحقیق، ارائه پاسخ سوالاتی که مطرح کرده اید نیست و شما باید یک گزارش تحلیل بر مبنای دیتای به دست آمده، در نهایت آماده سازید.

مزایای تحقیقات بازار

مزایای تحقیقات بازار را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • تصمیمات آگاهانه
  • به دست آوردن اطلاعات دقیق
  • تعیین اندازه بازار
  • انتخاب یک سیستم فروش مناسب
  • آشنایی با ترجیحات مشتری
  • جمع آوری جزئیات در مورد درک مشتری از نام تجاری
  • تجزیه و تحلیل روش های ارتباط با مشتری
  • سرمایه گذاری در مشاغل مولد